dijous, 17 de març del 2016

El producte estrella: la bossa de plàstic

Si l'altre dia parlava de l'ampolla de plàstic... avui és el torn de la bossa de plàstic, o el que segurament és el producte estrella de la nostra cultura d'usar i llençar. 

Segons Ecologistas en Acción, a Espanya utilitzem unes 250 bosses per habitant i any
Tot i que les bosses de plàstic es poden substituir per recipients o sistemes molt més duradors i ecològics (bosses de tela, de plàstic resistent, de paper, els cistells), cada any es fan servir un bilió d'aquestes bosses.

Les bosses de plàstic consumeixen grans quantitats d'energia simplement per la seva fabricació i estan compostes de substàncies derivades del petroli que poden trigar més de mig segle a degradar-se. La gran majoria d'aquestes bosses, acaba sent rebutjada sense control, contaminant tant les ciutats com els sistemes naturals i els mars. Precísament als mars el seu impacte pot ser letal per animals com tortugues, balenes o dofins, que moren després d'ingerir-les.

Es calcula que actualment hi ha uns 150 milions de tones de plàstic als oceans i que la producció d'aquest material a tot el món es duplicarà en els propers 20 anys. Assumint que la massa de peix total és de 1000 milions de tones, l'any 2025 hi haurà en els oceans 250 milions de tones de plàstic i, al ritme actual, l'any 2050 se superaran els 1000 milions de tones de plàstic als oceans. 

Com amb tots els productes de plàstic, cal tenir més cura de l'ús que en fem. En el cas de les bosses de plàstic, és molt fàcil reduir o eliminar-ne l'ús, fent servir bosses d'altres materials o de plàstic més resistent, cistells o tuppers.

Alguns països i ciutats del món han decidit eliminar per complet les bosses de plàstic. Per exemple, a Itàlia, des del 2010, els comerços només poden comptar amb bosses de tela, paper o plàstic reciclat. A França s'han prohibit les bosses de plàstic a comerços i tendes i al Senegal, des de principis d'any, també estan completament prohibides, fins el punt que si s'incompleix  la normativa, pot comportar una multa econòmica altíssima o fins i tot pena de presó. A Ruanda es promou l'ús de bosses biodegradables i a la ciutat de Los Angeles, als Estats Units, des del 2012 s'ha prohibit completament l'ús de les bosses de plàstic. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada