dimecres, 23 de març del 2016

Les bosses de plàstic: el cas de França

Des de l'1 de gener d'aquest any les bosses de plàstic no reutilitzables estan prohibides a França. 

Cada any es consumeixen uns 17.000 milions de bosses de plàstic d'un sol ús a Europa i 8.000 milions són rebutjades després de fer-les servir uns 20 minuts de mitjana.
El plàstic va entrar a les nostres llars cap als anys cinquanta i des de llavors el seu ús ha crescut de forma exponencial. 

El decret anunciat per la ministra francesa Ségolène Royal ja s'ha posat en marxa - les bosses de plàstic estan completament prohibides a les botigues franceses -, encara que no serà fins el pròxim gener de 2017 quan també es prohibiran les bosses que s'utilitzen per posar-hi les fruites i les verdures. 

A part de motius evidentment ecologistes, segons la ministra l'eliminació de les bosses de plàstic també constitueix una nova oportunitat per crear llocs de treball dins l'àmbit de l'economia verda de França, ja que un 80% de les que es feien servir fins ara eren importades i, en el cas de les que es fan servir per fruites i verdures, un 90% procedeixen de l'Àsia. 

La periodista especialitzada en comerç just, Anna Argemí, planteja un altre repte pels francesos al seu blog AlterConsumismo: "França es quedarà sense bosses de plàstic d'un sol ús, però per ser plenament conseqüent hauria de limitar, a més a més, l'ús d'envasos de plàstic (el 40% de la producció total de plàstic) per part de la indústria alimentària i hauria de millorar les campanyes de sensibilització dirigides als ciutadans per a que no abandonin el plàstic simplement, sinó que també el reciclin. 

Jo, després de passar uns dies a França li dono tota la raó a Argemí, però, a part, plantejo un repte pels de casa meva: SEGUIR L'EXEMPLE DE FRANÇA, passet a passet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada