divendres, 4 de març del 2016

Què faig quan arriba la menstruació?

M'he adonat que les primeres dues entrades que he fet al blog un cop iniciat el "mes sense plàstic" han anat dirigides a la higiene. 
Ràpidament he vist que tot allò que he fet servir fins ara anava dins d'envasos de plàstic. El xampú, el sabó del cos, l'acondicionador, el desodorant, la pasta de dents...

Es calcula que cada dona utilitza i llença entre 10.000 i 16.000 compreses o tampons al llarg de la seva vida i cadascun d'aquests productes convencionals triga entre 500 i 800 anys en desintegrar-se. 
Aquestes dades em van sobtar i, encara que crec que en àmbits com la medicina o la higiene l'ús del plàstic és necessari en la gran majoria dels casos, he pensat que si més no, val la pena reduir aquesta cultura d'usar i llençar immediatament després.
Com que durant aquest mes m'he proposat no fer servir plàstic, he estat buscant alternatives ecològiques que podré seguir fent servir un cop hagi acabat aquest projecte i que puguin ser una opció per a dones que estiguin fartes de grans quantitats de tampons i compreses durant la seva menstruació. Les alternatives que més m'han convençut són les següents:

1) La copa menstrual. Aquesta opció potser és la més coneguda entre les alternatives al tampó i la compresa. Es tracta d'un recipient que s'inserta a la vagina per depositar el flux menstrual i es diferencia del tampó perquè no absorbeix la sang, sinó que en el cas de la copa es queda al seu interior fins que s'extreu de la vagina i es buida. El material acostuma a ser de silicona o cautxú i la copa es pot mantenir dins fins a 12 hores. 

Exemples de copes menstruals de la marca Ladycup

2) Compreses reutilitzables. També conegudes com Moonpads, són compreses de cotó que es poden rentar per tornar a utilitzar-les. Hi ha diverses empreses que les fabriquen i les comercialitzen i encara que puguin semblar cares, hi ha dones que asseguren que una compresa reutilitzable pot tenir una vida de fins a deu anys. Com sempre, tot és informar-se.

Un exemple d'eco-compresa de nit de Bebés ecológicos 

3) Roba interior absorbent. Es tracta de roba interior com la que fem servir cada dia, però que compta amb unes capes absorbents i antibacterianes. Aquestes calcetes es renten com qualsevol altra roba interior i són reutilitzables i el seu preu oscil·la entre els 20 i els 30 euros per unitat. Com que d'aquesta opció no m'en fiava massa, he fet una mica més de recerca i he trobat la marca THINX (si seguiu l'enllaç podreu tafanejar una mica la pàgina web i fer-vos una idea pròpia). M'he posat en contacte amb 'atenció al client' i m'han assegurat que si segueixes correctament les instruccions de neteja de la calceta, hauria de durar-te més de dos anys. En tot cas pot valdre la pena l'intent. 

Calceta absorbent de THINX

REPETEIXO: aquestes són les opcions que m'han convençut a mi personalment. Però si coneixeu alguna altra opció o n'heu sentit a parlar alguna vegada us agrairia molt que m'ho féssiu saber amb un comentari. 
Entenc, també, que la tria de productes d'higiene personal és una decisió de cadascú i que en temes com aquest és encara més difícil deixar de banda els hàbits i provar noves opcions, però crec que pot valdre molt la pena, no només ecològicament, sinó també tenint en compte la salut pròpia, ja que la gran majoria de productes d'higiene íntima femenina són de plàstic o porten productes químics que poden provocar micro ferides, irritacions o picors a la zona íntima femenina. 

***I per últim. Aquesta publicació no ha tingut cap intenció publicitària. Simplement he volgut parlar d'algunes alternatives interessants que he trobat i que crec que poden ser útils per a qualsevol tipus de dona. 







2 comentaris:

  1. Carla!! Com a futura enginyera tèxtil tinc una suggerència jajaja: Tampons i compreses 100% cotó! es pot trobar a la farmàcia i no contenen tots aquests productes químics i fibres sintètiques que porten els normals... 0% plàstic ;)

    ResponElimina
  2. Merci! i tant, super bona idea!! de fet, quan vaig a Alemanya ja noto una diferència enorme. Allà els tampons habituals no són els que porten l'aplicador de plàstic, com aquí! una abraçada

    ResponElimina